VÁLTOZÓKORBAN VAGY? Derítsd ki!

1. lépés

2. lépés

3. lépés

4. lépés

5. lépés

Változókor

Elmúltál már 45 éves?

Változókor

A klimax avagy a változókor általában a negyvenes életévek végén köszönt be a nőknél. Vannak, akik megússzák súlyosabb panaszok nélkül, ám sok nőnek komoly nehézségeket okozhatnak a hormonális változások következtében jelentkező tünetek. A szervezetben ugyanis ilyenkor csökken a női hormonok szintje, annak számos kellemetlen következményével: vérzészavarok, hőhullámok, éjszakai izzadás vagy hangulatingadozások keserítik a menopauzában lévő hölgyek mindennapjait.

A csökkenő hormontermelés további tüneteket is okoz: súlygyarapodás, hajhullás (elvékonyodott haj), szédülés, mellfeszülés, csökkenő nemi vágy, hüvelyszárazság, vizelettartási problémák, húgyúti fertőzések, idővel csontritkulás.

A változókorral együtt járó panaszokat – egyénenként eltérő mértékben – a nők jelentős többsége átéli. A tünetek enyhítése érdekében azonban mi magunk is sokat tehetünk. Alábbiakban néhány egyszerű praktika a leggyakoribb tünetek csillapítására:

Tippek hőhullámok ellen

 • Viselj jól szellőző, természetes anyagú ruhákat!
 • Öltözz rétegesen, hogy ha kimelegszel, legyen mit levenned!
 • Kerüld az erős, csípős fűszereket (bors, erős paprika)!
 • Kerüld a koffeines italokat!
 • Mozogj sokat, jógázz!

Ha nem jön álom a szemünkre…

 • Tölts minél több időt a szabad levegőn, ettől az alvás is jobban megy!
 • A nap végén egy kis nyugtató zenehallgatás vagy egy jó könyv hozzásegíthet a könnyebb elalváshoz.
 • Este már ne egyél nehéz ételeket, a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, illetve az izgató hatású italok fogyasztása sem javasolt!
 • Esténként relaxálj! Számos lazító technika közül választhatsz.
 • A jó alváshoz elengedhetetlen, hogy csendes és kellően sötét legyen a hálószobád. Lefekvés előtt szellőztess, valamint ügyelj az ideális hőmérsékletre is (15‑18 °C)!
 • Néhány jól ismert gyógynövény segíthet a pihentető alvás elérésében: ilyen a macskagyökér, a komló vagy a citromfű. A természetes antidepresszánsként ismert orbáncfű szintén jó hatással lehet az alvásra.

Mit tegyünk a jó hangulatért

 • Legyen kialakult napirended, amit próbálj meg követni. Így a hangulatingadozásoktól is kevésbé kell tartanod.
 • Fogalmazz meg új célokat! Bár a nők gyakran úgy érzik, hogy a menopauzával véget ér az „élet”, holott pont ellenkezőleg: ilyenkor új életszakasz kezdődik, számos új lehetőséggel.
 • Legyen hobbid! A gyerekek felnőtté válása és kirepülése utáni rengeteg szabadidőt használjuk ki és fordítsuk végre önmagunkra!
 • Mozogj, sportolj! A rendszeres mozgás jótékonyan befolyásolja a kedélyállapotunkat, energiával tölt fel és kiegyensúlyozottabbá válunk.
 • Oszd meg gondjaid barátaiddal, családoddal! Támogatás nélkül nehezebb megbirkózni a változókori lelki tünetekkel.
 • A „lélek napsugaraként” is közismert orbáncfű hangulatjavító hatását már az ókori görögök is ismerték. Ez a gyógynövény hasznos lehet a változókori hangulatingadozások ellen, és az alvásra is jó hatással van.

Változókori panaszok kezelése

A változókorral kapcsolatos egyik fő kérdés minden bizonnyal az, hogy vajon hormont, vagy hormonmentes kezelést válasszunk-e panaszaink enyhítésére. A döntést számos körülmény befolyásolja: pl. a tünetek erőssége, bizonyos kockázati tényezők megléte, vagy az egyéni hozzáállás. Mindenképp érdemes azonban nőgyógyászra bíznunk annak eldöntését, hogy számunkra melyik a legideálisabb kezelés.

A statisztika szerint a változókorú nőknek kb. harmada olyan szerencsés, hogy szinte teljesen tünetmentes. Szintén 30%-ra tehető azon nők aránya, akiknél enyhék, vagy közepesen súlyosak a klimaxos tünetek. A maradék 1/3 pedig igen súlyos panaszoktól szenved, amelyek már a mindennapi életet is jelentősen megnehezítik. Az enyhe és középsúlyos panaszok esetén elegendő lehet az alacsony kockázatú, hormonmentes, növényi hatóanyagokon alapuló kezelés.

Hormonterápiára általában csak súlyos klimaxos tünetek esetén van szükség, és akkor is a lehető legalacsonyabb dózisban, és a szükséges legrövidebb ideig.

Hormonmentes kezelés

Bár a változókori tünetek tartós megterhelést jelentenek a női szervezet számára, mégis, a hormonális változásokra adott természetes testi reakciónak tekinthetők. Éppen ezért sok nő előnyben részesíti a természetes alapanyagú, azaz növényi készítményeket panaszai enyhítésére. Ezek között az egyik legnépszerűbb a poloskavész nevű gyógynövény gyökeréből készült kivonat, melynek hatásosságát és biztonságosságát nem csupán a több évtizedes alkalmazása során összegyűlt tapasztalatok, hanem számos tanulmány eredményei is igazolják.1  Világszerte nők milliói használják megelégedéssel a változókori tünetek enyhítésére. A Remifemin néven kapható növényi gyógyszer mérsékli a hőhullámokat, az izzadást, jó hatással van az alvásra és a hangulatingadozásokra is.

Azok számára, akiknél a lelki problémák – nyomott hangulat, depresszió, feszültség, alvászavarok – állnak a panaszok előterében, a Cimicifuga racemosa (poloskavész) hatását érdemes a depresszió ellenes hatásáról régóta jól ismert orbáncfű erejével kiegészíteni, illetve fokozni. Ennek a két gyógynövénynek a kivonatát tartalmazza a Remifemin Plus nevű növényi gyógyszer, amely szintén vény nélkül elérhető a patikában és a változókor testi és lelki tüneteit egyaránt enyhíti.

Hormonkezelés

A csökkenő hormonszint pótlására logikusnak tűnik a hormonterápia, és ezt még az utóbbi évekig a szakmai irányelvek is elsőként választandó kezelésnek tekintették, függetlenül a klimaxos tünetek intenzitásától. Hiszen az ún. menopauzális hormonterápiának (MHT) számos egyéb pozitív hatását ismerjük, mint pl. előnyös szív- és érrendszeri, valamint a koncentrációs képességre való hatást. Az utóbbi évek széles körű kutatásai ugyanakkor rávilágítottak arra, hogy a hormonterápia az előnyök mellett kockázatokat is hordoz. Ezért a kezelés alapelveit a szakmai fórumok némiképp szigorították.

Napjainkban a nőgyógyászok az alábbi körülmények figyelembevételével javasolnak hormonterápiát:

 • középsúlyos és súlyos változókori tünetek esetén
 • a javallatok és az ellenjavallatok alapos mérlegelésével
 • a lehető legalacsonyabb hatékony adaggal kezdve
 • a páciens gondozásszerű utókövetésével
 • a javallatok évenkénti újraértékelésével

Természetesen, amikor valamilyen egyéb, meglévő vagy korábbi betegség miatt a hormonterápia ellenjavallt, illetve kockázatos lenne, olyankor hormonmentes növényi hatóanyagokkal, ha nem is a panaszok teljes megszűnését, de legalább csökkentését lehet elérni.

1. Beer AM, Neff A. Differentiated Evaluation of Extract-Specific Evidence on Cimicifuga racemosa's Efficacy and Safety for Climacteric Complaints. Evid Based Complement
Alternat Med. 2013: 860602. doi: 10.1155/2013/860602.