PMS-tünetektől szenvedsz? Derítsd fel a problémát!

1. lépés

2. lépés

3. lépés

PMS

Előfordul-e, hogy kellemetlen tünetek nehezítik életed a menstruációt megelőző 7-10 napban?

Mi az a PMS?

PMS-nek, azaz premenstruális szindrómának nevezik azokat a tüneteket, melyek a menstruációt 7-10 nappal megelőzően jelentkeznek és általában a vérzés kezdete után 1-2 napon belül maguktól megszűnnek. Ezek a nehéz napok sok nő életét keserítik meg, hiszen a rendkívül változatos testi és lelki tünetek átmenetileg negatívan befolyásolják az életminőséget, és korlátozhatják a szokásos mindennapi tevékenységet.

A PMS oka

A menstruációt megelőző napokban a PMS-re jellemző tünetek olyankor jelentkeznek, ha a szervezetben valamiért zavar támad a menstruációs ciklust vezérlő hormonok – azaz az ösztrogén és progeszteron – egyensúlyában. Ugyanakkor a PMS pontos kiváltó okát mind a mai napig nem tudták egyértelműen beazonosítani.
A hormonháztartás zavaráért például olyan mindennapos tényezők is felelőssé tehetők, mint a stressz, a mozgásszegény életmód, vagy megrázó életesemények, konfliktusok.

A PMS tünetei

A PMS-re jellemző tünetek rendkívüli változatosságot mutatnak, napjainkban már több mint 150 tünetét ismerjük. Ezek lehetnek testi és lelki panaszok egyaránt, de ölthetnek egyéb megjelenési formát is (pl. csökkent motiváció vagy a szexuális vágy változása).

A leggyakoribb testi tünetek közé az alhasi panasz, bőrprobléma, fejfájás, súlygyarapodás és mellfeszülés tartoznak. Lelki oldalon labilis hangulat, túlérzékenység vagy ingerültség jelenhet meg, de a nők beszámolnak levertségről és depressziós hangulatról is. Sokszor a farkasétvágy vagy szénhidrátéhség jelzi a közelgő vérzést.

A PMS kezelése

Mivel a jellemző tünetek egyénenként változnak, ráadásul a leggyakoribb panaszok akár havonta is variálódhatnak, a terápiát mindenképp egyénre szabottan kell kialakítani. Mindenki számára hatásos, egységes terápia jelenleg nem ismert. A kezelés megválasztásakor a fő cél a tünetek mielőbbi enyhítése. Jelenleg az alábbi kezelési lehetőségek közül választhatunk:

  • hormonkezelés – csak bizonyos esetekben, szakorvos dönt ennek szükségességéről
  • az egyes tünetek enyhítésére szolgáló szintetikus készítmények – vényköteles és vény nélkül egyaránt kapható fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, görcsoldók, vízhajtók, nyugtatók
  • bizonyos gyógynövények

Általános javaslatok:

  • tudatos táplálkozás (só- és koffeinfogyasztás mérséklése, cukor kerülése, sok zöldség fogyasztása)
  • mozgás
  • stresszoldás – jóga, relaxáció, meditáció

Természetes segítség

A PMS tüneteinek enyhítésére a természet patikájában is találhatunk hatásos segítséget. A barátcserje egy régóta ismert és alkalmazott gyógynövény, melynek termését már az ókorban is használták nőgyógyászati panaszokra. A növény hatóanyagai ugyanis képesek pozitívan befolyásolni a női hormonális szabályozó rendszer működését. A barátcserje nem csupán a PMS-re jellemző több testi tünetet, hanem a menzesz előtt jelentkező lelki panaszokat is enyhíti.

Premens tabletta: a hatásos segítség

A Premens tabletta koncentráltan tartalmazza a barátcserje jótékony hatóanyagait, melyek nemcsak a PMS tüneteinek enyhítésére, de bizonyos cikluszavarok szabályozására is segítségünkre lehetnek. Mint minden növényi gyógyszer, így a Premens tabletta szedését is több cikluson át érdemes folytatni a kívánt hatás kialakulása érdekében.

A Premens tabletta garantált és ellenőrzött, gyógyszer minőségben előállított készítmény, amely a barátcserje terméséből feldolgozott 20 mg hatóanyagot tartalmaz tablettánként.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!