Hüvelyszárazságtól szenvedsz? Derítsd fel a problémát!

Értékelés/Javaslat

1. lépés

2. lépés

3. lépés

4. lépés

5. lépés

Hüvelyfolyás

Az elmúlt egy hónapban tapasztaltad-e az alábbi tüneteket?
Kérjük, jelöld meg ezeket! (több válasz is lehetséges)

A HÜVELYSZÁRAZSÁG

A hüvelyszárazság a nedvesedés hiányát jelenti. Ennek következményeként a szeméremtest és a hüvely vérellátása gyengül, csökken a hüvely sikamlóssága, tónusa, a hám sérülékenyebbé válik, és fokozódik a fertőzésekre való hajlam is.

Tünetek

Hüvelyszárazság esetén a nemi aktus fájdalommal, apró hámsérülésekkel jár együtt, a hüvelyben az égő, viszkető, feszülő érzés állandósul.

okok

A hüvelyszárazság hátterében leggyakrabban az ösztrogén hormon szintjének csökkenése áll. A csökkenő ösztrogéntermelésért viszont számos tényező tehető felelőssé:

  • változókor
  • szülés, szoptatás
  • egyes betegségek, vagy gyógyszerek, fogamzásgátlók, depresszió elleni készítmények
  • kemo-, sugár-, vagy hormonterápia
  • nőgyógyászati műtétek
  • túlzott diéta, evészavarok

Sok esetben egész egyszerűen a fokozott stressz, szorongás, lelki trauma vagy párkapcsolati nehézségek állnak a háttérben. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy hüvelyszárazság bármely életkorban kialakulhat!

A hüvelyszárazság kezelése

A hüvelyszárazság kezelhető, de a terápiát mindig a pontos ok felderítés után, egyénre szabottan kell kialakítani. Általában elegendő különböző összetételű, vény nélkül is kapható hormonmentes kenőcsök, kúpok, krémek használata. Súlyosabb esetekben szakorvosi döntést és javaslatot követően hormontartalmú helyi készítmények alkalmazandók. A nemi aktus megkönnyítésében síkosítók segíthetnek, de ezek csak átmeneti enyhülést hoznak. A hüvelyszárazság tartós javulását csak a korábban említett készítmények hosszabb ideig történő alkalmazásával érhetjük el.

Természetes segítség hialuronsavval és gyógynövényekkel

Bármilyen okra vezethető vissza a hüvelyszárazság, a hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek mérséklésében. Legfőbb összetevője a hialuronsav, melynek hidratáló, regeneráló hatását további négy gyulladáscsökkenő, hámosító, szövetregeneráló tulajdonságáról ismert gyógynövény - aloe vera, körömvirág, teafa és tigrisfű - olajos kivonata egészíti ki. Így a Cikatridina hüvelykúp nem csupán a tüneteket mérsékli, hanem a kiszáradt, sérült hám állapotának a helyreállását is támogatja. A hüvelyszárazság enyhítésében és a hüvelyszárazsághoz társuló tünetek mérséklésében elért hatását klinikai vizsgálat is igazolja1. A Cikatridina hüvelykúpot ajánlott kezdetben naponta egyszer alkalmazni, a tünetek enyhülésétől függő ideig. Hosszan tartó kezelésre is alkalmas. Patikában vény nélkül beszerezhető.

1Tea MKM, Priemer V, Kubista E: Wirksamkeit und Sicherheit von Hyaluron-Saure-Zapfchen (Cikatridina) bei der Behandlung hormon-oder chemotherapieinduzierter vaginaler Atophine bei Mammakarzinompatientinnen; Journal für Fertilitat und Reproduktion 2006; 16 (2) 17-19

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!