Folyásod van?

Derítsd fel a problémát!

1. lépés

2. lépés

3. lépés

4. lépés

5. lépés

Hüvelyfolyás

Halra emlékeztető
kellemetlen szagot tapasztalsz?

MIK LEHETNEK A FOLYÁS OKAI?

A hüvelyi fertőzések alapvetően kétféle módon jöhetnek létre:
– a kórokozók (Trichomonas, Chlamydia, Neisseria stb.) kívülről, főleg szexuális úton kerülnek a hüvelybe
– a természetes hüvelyflóra megváltozik, és a hüvelyben élő kórokozó mikroorganizmusok (baktériumok, vagy gombák) túlzott mértékben elszaporodnak
Sokszor mindössze annyi a baj, hogy megváltozott a hüvely enyhén savas (3,8–4,4 közötti) pH-értéke. Ilyenkor a védő tejsavbaktériumok – Lactobacillusok – számára kedvezőtlen, lúgos kémhatás alakul ki a hüvelyben, és a kórokozó Candida gombák és baktériumok túlszaporodásával a hüvelyflóra kényes egyensúlya felborul. Néha elég egy antibiotikum-kúra, de akár a helytelen táplálkozás, sőt a túlzásba vitt intim tisztálkodás is hajlamossá tehet a hüvelygyulladásra. További, fertőzésre hajlamosító tényező a végbél közelsége, valamint a hüvelyi szexuális aktus, különösen azoknál, akikre a szexuális partnerek gyakori cseréje jellemző.

Hogyan lehet kezelni a kellemetlen hüvelyfolyást?

A hüvelyfolyás kezelése az orvos feladata, ezt bízd rá. Lehetőleg ne próbálkozz házilag, otthon kezelni a folyásod, és ha vény nélküli szerekkel kezdenél, akkor is érdemes a gyógyszerésszel vagy orvossal konzultálnod, ugyanis nehéz eligazodni a rengeteg, különböző összetételű és javallatú vény nélküli szer között. Minél hamarabb fordulsz szakorvoshoz, annál nagyobb a valószínűsége a gyógyulásnak. A Te dolgod „csak” az, hogy pontosan betartsd az orvos utasításait, törekedj a megelőzésre, a hajlamosító tényezők kiküszöbölésére vagy legalábbis minimalizálására.

Tippek a hüvelyi folyás megelőzéséhez

Ne öblögess!

A hüvely öntisztuló szerv, ezért az intim testtájaidon csak kívülről mosakodj. Óvd a hüvelyed enyhén savas közegét, hiszen ezzel véded ki a kórokozók támadását!

Bízz a természetes illatodban!

Hidd el, a partnered csak jobban fog kívánni téged, ha nem kensz mindenféle kozmetikumot az intim tájaidra! Az illatosított kencék ráadásul irritálhatják a szeméremtestet, viszketést okozhatnak, a hüvelyben pedig felborítják a belső kémiai egyensúlyt, kaput nyitva a fertőzéseknek.

Tartsd az irányt!

Nem csak székelés, de pisilés után is mindig elölről hátrafelé törlöd magadat! Így elkerülheted, hogy a bélrendszerben tanyázó baktériumok megfertőzzék a hüvelyedet. Ha mindig betartod a helyes irányt, nem csak a kellemetlen hüvelyi folyás, de a felfázás – ún. hólyaghurut (link: urzinol.hu) – kivédéséért is sokat tettél.

A bugyi is számít!

Műszálas helyett válassz jól szellőző, pamut fehérneműt. A csipkecsodákat tartogasd a randikra, és a tangával sem árt az óvatosság: ez a szexi ruhadarab a gáttájékodon csúszkálva könnyedén „átszállítja” a bacikat a végbélnyílás közeléből a hüvelybe. Ahogy azt az orvosod előírta!

A hüvelyfertőzés kezelésére az orvos által felírt antibiotikumos vagy gombaellenes gyógyszert mindig az általa megszabott módon és ideig használd! Különben előfordulhat, hogy a kórokozók nem pusztulnak el és a hüvelyfertőzés újra fellángol.

Antibiotikum mellett sose felejtsd a hüvelyflóra regenerálását!

Az antibiotikum nemcsak a kórokozókat, hanem a védő tejsavbaktériumokat is elpusztítja, így neked kell gondoskodnod a hüvely pH normalizálásáról. Célszerű valamilyen hüvelyflóra-regenerálót használnod a kúrát követően, de még jobb, ha azzal egyidőben. Megelőzésképpen érdemes egy idő múlva ezt megismételni, vagy hosszabb ideig folytatni.

Élhetek szexuális életet, amikor folyásom van?

Az attól függ!

Ha bakteriális hüvelyfertőzésed van, óvszerhasználat mellett a szexszel is megpróbálkozhattok. Az óvszer síkosító anyaga azonban nem lesz jó hatással a hüvelyflórádra. Nem volna érdemesebb kivárni a kezelés végét?

Gombás hüvelygyulladás idején nehéz elképzelni, hogy valakinek lenne kedve a szexhez, ám ha mégis úgy dönt, megteheti. Óvszert mindenképpen használni kell, különben oda-vissza adogathatjátok egymásnak a fertőzést. A hüvelygomba egyébként a férfi partnernél is okozhat tüneteket, és ilyenkor őt is kezelni kell.

Trichomoniasis esetén tilos a nemi élet mindkettőtök teljes gyógyulásáig! Mivel nemi úton terjedő betegségről van szó, a jövőben inkább használj óvszert, hogy elkerüljön a baj.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!