Felfázásod van?

Derítsd ki!

1. lépés

2. lépés

3. lépés

4. lépés

Hólyaghurut

Jelöld, milyen
tüneteid voltak!

Felfázás - mindig a legrosszabbkor

A felfázás vagy hólyaghurut (orvosi nevén cisztitisz), igen kellemetlen tünetekkel járó, sokaknál gyakran visszatérő betegség. Inkább a nőket sújtja, de – különösen idősebb korban – férfiak is megtapasztalhatják. Ráadásul, bár köznapi neve miatt azt hihetnénk, nemcsak ősszel és télen, hanem nyáron is előfordulhat. A hólyaghurut nem veszi figyelembe a naptárunkat. Fütyül arra, hogy éppen fontos tárgyalásra sietünk, vagy utazni készülünk. Bármikor is tör ránk, mindig ugyanazok a kínos panaszok jelentkeznek: futás a WC-re éjjel és nappal, vagy az égő, csípő érzés pisiléskor, fájdalmas alhasi görcsökkel társulva.

Kialakulása

Nem is gondolnánk, mennyi minden játszhat szerepet a hólyaghurut kialakulásában! Okozhatja például a hideg, amikor is meggyengül a szervezetünk helyi védekező rendszere, de gyakran a vastagbélben vagy a hüvelyben található baktériumok a ludasak. Ugyanis a húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt a kórokozók, az esetek háromnegyedében az E. coli baktérium, akadálytalanul megtelepedhetnek a húgycső közelében. És mivel a női húgycső mindössze néhány centiméteres, a bacik ezen a rövid szakaszon át igen könnyen eljuthatnak a húgyhólyagba. A hólyagban pangó vizelet ugyancsak kiváló terepet nyújt a baktériumok szaporodáshoz, ami könnyen előfordulhat nem csak azoknál a nőknél, akik hajlamosak a vizelet „tartogatására”, hanem férfiaknál is, különösen 45 év felett, amikor a megnagyobbodott prosztata okozhat vizeletürítési problémákat.

Hajlamosító tényezők

Klasszikus felfázás

A húgyhólyag természetes védekező rendszerét gyengítheti az alhasi tájék lehűlése. Az erek ilyenkor összeszűkülnek, így gyengül a hólyag vérkeringése, ezért a kórokozók elleni védekezésben fontos szerepet játszó sejtekből kevesebb jut erre a területre. A csökkent védelem miatt a hólyagba jutó baktériumok gyorsabban tudnak szaporodni.

Gyakori, intenzív szex – régiesen szólva „nászutas” cisztitisz

A hüvely nem steril környezet. Számos mikroorganizmus népesíti be, köztük a bélből származó E. coli baktérium, a hólyaghurut leggyakoribb kórokozója. A hüvely- és húgycsőnyílás közelsége miatt pedig ezek a baktériumok a szexuális aktus során még könnyebben bejuthatnak a húgycsőnyílásba, a mechanikai hatás pedig onnan egyenesen felfelé, a hólyagba tolja azokat. Ha pedig ezeket a bacikat nem pisiljük ki röviddel az aktus után, akkor a pangó vizeletben könnyen elszaporodhatnak.

A természetes hüvelyi baktériumflóra egyensúlyának zavara

A bélflórára mindenki figyel, node mi van a hüvelyflórával? Márpedig, ha annak egyensúlya felborul, a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak a hüvelyben, és megfertőzhetnek más női húgyúti szerveket is, pl. a húgyhólyagot, vesét. A hüvely savas pH-értékének eltolódása kedvez a gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzések, hüvelyi folyások kialakulásának, ami szintén hozzájárulhat a hólyaghurut kialakulásához.

Rossz szokások

Rengeteg olyan dolog van, amire a napi rutin során nem is gondolunk, pedig szerepet játszhat a hólyaghurut kialakulásában vagy kiújulásában. Ilyen például az öltözködés: ha télvíz idején is lábszárközépig érő nadrágban járunk, vagy folyton kilóg a derekunk, ha nemcsak egy kellemes együttlét érdekében, hanem naponta műszálas, tanga fazonú bugyit vagy szűk, tapadós nadrágokat viselünk. Ha uszoda, strandolás, vagy egy jó kis izzasztó edzés vagy futás után az átnedvesedett ruhánkat nem cseréljük szárazra. Ha nem fogyasztunk naponta, rendszeresen 2-3 liter folyadékot. Vagy ha túl renyhe a bélműködésünk, vagy éppen hasmenéssel kínlódunk. Ha nem helyes a WC-használatunk: nem mosunk előtte és utána kezet, vagy pont fordított a törlés iránya "elölről hátrafelé" helyett. Ha inkább áztatjuk magunkat a kádban, ahelyett, hogy zuhanyoznánk. Ha nem eszünk elég rostban gazdag ételt és túl sok szénhidrátot fogyasztunk.

Változókor és hólyaghurut

A változókorban a női nemi szervek és húgyutak normális működéséhez szükséges ösztrogén hormon termelődése a petefészkekben fokozatosan csökken, majd megszűnik, így az utolsó menstruációs vérzést követően néhány évvel a nemi szervek és a húgyutak hámja sorvadásnak indul. A elvékonyodó hám jóval sebezhetőbb, könnyebben érik fertőzések, nem beszélve a hüvelyszárazság okozta kellemetlenségekről.

Genetika, betegségek

Azoknak, akiknek az édesanyja is gyakran szenvedett a kellemetlen felfázásos tünetektől, vagy nekik maguknak kislánykorukban már voltak felfázásos panaszaik, sajnos számíthatnak arra, hogy úgynevezett visszatérő cisztitiszük lesz. Erről akkor beszélünk, ha a fellángolások fél éven belül kétszer, vagy évente háromszor jelentkeznek. Vannak bizonyos betegségek, amik szintén kockázati tényezők a hólyaghurut kialakulásában, ezek a cukorbetegség, inkontinencia, BPH (férfiak jóindulatú prosztata-megnagyobbodása), tartós katéterviselés, továbbá a legyengült vagy elhanyagolt általános egészségi állapot.

TIPPEK a hólyaghurut elkerüléséhez, enyhítéséhez

 1. Öltözködjünk megfelelően, egyéni érzékenységünket is figyelembe véve, annak érdekében, hogy az alhasi tájék kihűlését elkerüljük!
 2. Utazáskor vigyük magunkkal a bevált patikaszereinket (recept nélküli medveszőlőlevél-készítmény, hüvelykrém a hüvelyi pH helyreállítására stb.)
 3. Ne tartogassuk a vizeletet, mert a hólyagban pangó vizelet melegágya a baktériumoknak.
 4. Szex után minél hamarabb menjünk el pisilni. Különösen ügyeljünk erre egy új partnerrel való kapcsolat elején.
 5. Kerüljük a szexuális partnerek gyakori váltogatását.
 6. Konzultáljunk nőgyógyásszal a hatékony fogamzásgátlás megválasztásakor! Ugyanis vannak olyan fogamzásgátló módszerek, amelyek hatékonyak ugyan, de megváltoztathatják a hüvely egészséges, savas pH-ját, mint pl. a spermicidek vagy az óvszer, vagy segíthetik a baktériumok elszaporodását, mint pl. a méhen belüli fogamzásgátló eszközök. Olyan fogamzásgátló módszert alkalmazzunk, amelyik hatékony számunkra úgy, hogy közben nem borítja fel a hüvelyflóra természetes pH-egyensúlyát (pl. spermicidek, óvszer), és nem segíti a baktériumok elszaporodását (méhen belüli fogamzásgátló eszközök). Figyeljük magunkat és konzultáljunk nőgyógyásszal is!
 7. Ha bakteriális hüvelyfolyásunk van, minél gyorsabban orvosoljuk.
 8. Kerüljük a hüvelyöblögetést, mert azzal a jótékony Lactobacillusokat is kimossuk, még inkább teret engedve ezzel a rossz baciknak.
 9. Az illatosított intim mosakodók használatát mellőzzük, mert ezek a hüvelybe jutva a természetes hüvelyi pH-t felborítják.
 10. Egy-egy antibiotikum-kúra után, még akkor is, ha a gyógyszert nem a felfázás miatt szedtük, használjunk hüvelyi pH-t helyreállító hüvelykrémet a hüvelyflóra természetes egyensúlyának visszaállítására.
 11. A nedves fürdő- vagy edzőruhát mielőbb cseréljük le strandolás, uszoda vagy edzés után.
 12. Fogyasszunk rendszeresen, a hét minden napján 2-3 liter folyadékot (alkohol-, szénsav-, koffeinmenteset). Különösen fontos ez, amikor éppen a felfázás kellemetlen tüneteitől szenvedünk, hogy kimossuk/kipisiljük a hólyagból a kórokozó baktériumokat.
 13. Szüntessük meg a székelési panaszokat: a székrekedés, de a hasmenés is kockázati tényező a fertőző bacik szaporodásához, illetve azok húgycsőbe kerüléséhez.
 14. Ügyeljünk a helyes WC-használatra: kézmosás előtte és utána is, a helyes törlési irány pedig mindig az elölről hátrafelé legyen.
 15. Részesítsük előnyben a rostban gazdag, de szénhidrátban szegény ételeket.
 16. Inkább zuhanyozzunk, mint fürödjünk.
 17. Változókorban kezeljük a hüvelyszárazságot erre alkalmas, orvos által felírt, vagy vény nélkül kapható készítménnyel.
 18. Az örökletes kockázati tényezőkön nem igazán tudunk változtatni, de legalább törekedjünk az egyéb kiváltó tényezők elkerülésére vagy kiiktatására, és az immunrendszerünk erősítésére!

A hólyaghurut kezelése

A már súlyos tünetekkel járó felfázást antibiotikummal kell kezelni, melyhez a megfelelő antibiotikum kiválasztása természetesen urológus vagy nőgyógyász szakorvos feladata. A gyógyszerszedést mindig az orvos által javasolt módon és ideg folytassuk, akkor se hagyjuk abba, ha a panaszaink már megszűntek. Emellett ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem.

Annak ellenére, hogy a hólyaghurutot baktériumok okozzák, nem mindig van szükség antibiotikum-kezelésre. Ráadásul az antibiotikumok a bél- és hüvelyflóra hasznos baktériumait is elpusztíthatják, ezek helyreállítására minden esetben gondot kell fordítani.

A hirtelen fellépő, komplikációmentes hólyaghurut esetén a kellemetlen tünetek súlyosbodásától könnyen megszabadulhatunk a fenti tippek kipróbálásával, betartásával, és ilyenkor a bőséges folyadékfogyasztás mellett egy medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó, patikában vény nélkül kapható gyógyszer, az URZINOL tabletta néhány napos használata is segíthet. Az Urzinol-ban lévő medveszőlőlevél-kivonat gátolja a hólyagban lévő baktériumok szaporodását, emellett gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatással is rendelkezik. Ha azonban a négy napos Urzinol-kezelés nem jár eredménnyel, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a diagnózis, valamint a további kezelés megbeszélése céljából.

Amennyiben visszatérő hólyaghuruttal küzdünk, az éppen aktuális fellángolás kezelésén túl a hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni: érdemes végiggondolnunk, hogy megteszünk-e mindent a hajlamosító tényezők elkerülése vagy kiiktatása, és immunrendszerünk erősítése érdekében.

FONTOS!

A panaszok fokozódása, láz, hidegrázás, véres vizelet, hányás, deréktáji fájdalom a felső húgyutak érintettségét jelezhetik. Ilyenkor azonnal urológushoz vagy nőgyógyászhoz kell fordulni!

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!